Pregled funkcija umreženog sistema hotelskog menadžmenta

Za nešto veće i zahtevnije hotele Ave može da ponudi umreženu verziju sistema za upravljanje hotelima. Kao i stand-alone sistem, i umreženi sistem je modularnog tipa što praktično znači da se može prilagoditi zahtevima svakog hotela nudeći različite nivoe automatizacije. Uređaji umreženog sistema Domina Hotel svoj rad zasnivaju na beskontaktnoj tehnologiji Mifare koja osigurava najviši nivo bezbednosti i sprečava zloupotrebu.

U ovom slučaju sve sobe su međusobno umrežene i povezane sa centralnim računarom na recepciji hotela na kome je instaliran specijalizovani softver za nadzor i upravljanje sistemom. Preko ovog softvera osoblju na recepciji omogućen je stalni uvid u stanje svake sobe kao i kontrola svih instaliranih funkcija. Stalnim uvidom u stanje soba obezbeđuje se brza i pravovremena reakcija osoblja u razlicitim situacijama, što doprinosi povećanju kvaliteta usluge i ugleda samog hotela.

Pored hotelskih soba, umreženi sistem može kontrolisati i sve ostale prostorije u hotelu kao što su: hol recepcije, hodnici, servisne prostorije, kancelarije, garaža, konferencijska sala, bazen, fitnes centar itd.

OSNOVNE FUNKCIJE
Spoljašnji čitač kartica Kontrola pristupa sobama i ostalim prostorijama u okviru hotela upotrebom beskontaktnih kartica (tehnologija Mifare). Integrisan taster za zvono i LED signalizacija "gost prisutan" i "ne uznemiravaj".
Unutrašnji čitač kartica Detekcija prisustva gosta u sobi odlaganjem kartice u džep unutrašnjeg čitača. Integrisan taster za aktiviranje signalizacije "ne uznemiravaj", LED signalizacija "gost prisutan" i "ne uznemiravaj".
Svetlo dobrodošlice Automatsko uključivanje svetla dobrodošlice odmah po ulasku u sobu i isključivanje po isteku isprogramiranog vremena. Moguće je ručno upravljanje svetlom dobrodošlice preko jednog ili više tastera.
Glavno svetlo Upravljanje glavnim svetlom u sobi preko jednog ili više tastera. Automatsko isključivanje glavnog svetla uz isprogramiranu vremensku zadršku kada gost napusti sobu.
Sobni termostat Regulacija temperature u sobama i zajedničkim prostorijama uz kontrolu parametara termoregulacije direktno sa recepcije. Mogućnost upravljanja 2-cevnim i 4-cevnim fan-coil uređajima i sličnim (noćni režim štednje, automatsko isključivanje klimatizacije kada je prozor otvoren, režim štednje kada soba nije zauzeta, ograničavanje opsega podešavanja temperature za gosta, automatsko prebacivanje režima leto/zima /međusezona, podešavanje svih parametara sa računara na recepciji).
Upravljanje napajanjem klima uređaja Automatsko isključivanje klima uređaja sa isprogramiranom vremenskom zadrškom kada gost napusti sobu ili kada je prozor ostane otvoren.
Upravljanje napajanjem sobe Kontrola napajanja svih ostalih potrošača u sobi, u zavisnosti od statusa sobe (da li je gost prisutan ili ne). Pri ulasku u sobu gost mora odložiti karticu u džep unutrašnjeg čitača kako bi omogućio upotrebu električnih uređaja, rasvete i klimatizacije u sobi. Kada gost napusti sobu, napajanje sobe se trenutno prekida.
SOS alarm Integrisan SOS alarmni sistem omogućava trenutnu, vizuelni i zvučnu signalizaciju SOS alarma koji je aktivirao gost iz bilo koje prostorije, preko softvera za hotelski menadžment na računaru na recepciji.
Alarm poplave Detekcija poplave i vizuelna i zvučna signalizacija alarma preko softvera za hotelski menadžment na računaru na recepciji. Automatsko zatvarnje dovodnog ventila sanitarne vode u prostoriji gde je detektovan alarm.
Detekcija provale Integrisan alarm provale koji će signalizirati neovlašćeni ulazak u sobu bez prethodnog očitavanja važeće kartice. Vizuelna i zvučna signalizacija alarma preko softvera za hotelski menadžment na računaru na recepciji.
Bezkontaktne RFID kartice Programiranje više vrsta kartica za goste i osoblje hotela pomoću softvera za umreženi sistem hotelskog menadžmenta na računaru na recepciji. Karticama se programski definiše tip, pridružuje se ime korisnika, definišu se prava pristupa, hijerarhijski nivo i period važnosti.
Istorija događaja Iščitavanje istorije događaja (podataka o ulascima i izlascima, SOS alarmima, tehničkim alarmima i drugim) direktno na računaru na recepciji.
Centralizovano programiranje Programiranje sistema, konfigurisanje parametra za sve prostorije u hotelu, programiranje kartica  i sve ostale operacije obavljaju se sa centralnog računara na recepciji.

Za potrebe luksuznih hotela sa visokim zahtevima u pogledu automatizacije, umreženi sistem Domina Hotel može se proširiti sa funkcijama kućne automatike kao što su upravljanje motorizovanim roletnama i zavesama, dimovanje rasvete, regulacija temperature u sklopu različitih scenarija koji se mogu prilagoditi potrebama.

Sa estetskog aspekta, mogućnosti personalizacije Domina Hotel sistema su velike. Ukoliko hotel treba po nečemu da se izdvoji od mnoštva sličnih, snažan utisak na goste sigurno će ostaviti luksuzni detalji koje oni svakodnevno koriste tokom boravka u hotelu. Iz tog razloga, Ave je dizajnirao luksuznu seriju čitača kartica, prekidača i komandi osetljivih na dodir, Ave Touch, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


NAPREDNE FUNKCIJE
Uravljanje rasvetom preko AVEbus-a Proširenje sistema hotelskog menadžmenta funkcijama kućne automatike Domina Plus. Dimovanje rasvete ili on/off upravljanje rasvetom preko bus-a kućne automatike. Pojedinačna ili grupna kontrola u okviru različitih scenarija.
Uravljanje roletnama preko AVEbus-a Proširenje sistema hotelskog menadžmenta funkcijama kućne automatike Domina Plus. Kontrtola motorizovanih roletni, zavesa, žaluzina, preko bus-a kućne automatike. Pojedinačna ili grupna kontrola u okviru različitih scenarija.
Scenariji Mogućnost definisanja različitih scenarija za upravljanje rasvetom, roletnama, termoregulacijom i ostalim potrošačima u sobi. Neki scenariji se mogu izvršavati automatski kada gost napusti sobu ili kada uđe u sobu, u zavisnosti da li je noć ili dan, da li je ostavljen otvoren prozor i slično. Neke scenarije gost može aktivirati ručno jednostavnim dodirom tastera. To su uglavnom scenariji vezani za regulaciju rasvete i roletni u različitim prilikama (dobro jutro, laku noć, odmor i slično).
VRV/VRF sistemi grejanja i klimatizacije Pomoću posebnog softverskog interfejsa ostvarena je potpuna integracija Ave Domina Hotel sistema sa VRV i VRF sistemima klimatizacije kompanija Daikin i Mitsubishi. Ova inegracija omogućava upotrebu Ave termostata i softvera za umreženi sistem hotelskog menadžmenta za upravljanje VRV/VRF sistemima klimatizacije.
Daljinski upravljač Upotreba RF daljinskog upravljača za upravljanje rasvetom i roletnama u sobi.
Elektronsko plaćanje Integracija sa POS sistemom. Mogućnost upotrebe beskontaktnih kartica, koja se koristi za pristup sobama, za elektronsko plaćanje usluga u okviru hotela (uslugu integracije ne obezbeđuje Ave).