Četvrtak, 27. Januar 2022, 03:55:13

Dodirnite emociju

Pretraga po kodu proizvoda

Tehnički alarmi

Kada je reč o tehničkim alarmima Ave može da ponudi alarmna rešenja za detekciju poplave i za detekciju gasa. U oba slučaja radi se o jednostavnim Stand Alone detektorima poplave, odnosno gasa (TNG ili Metan), koji se montiraju u prostoriji koja je potencijalno ugrožena curenjem vode ili gasa i koji u sebi objedinjuju zvučnu signalizaciju, taster za resetovanje alarma i relejni izlaz za delovanje na glavni elektroventil vodovodne, odnosno gasne instalacije. Detektori se napajaju iz mreže, naponom 230V ac.


DETEKCIJA POPLAVEDetektori poplave Ave su ugradnog tipa i montiraju se u standardne instalacione kutije za 3 modula (2503MG ili 253CG) uz upotrebu standardnih armatura za 3 modula (45B63) i standardnih maski iz Sistema 45. Proizvode se u tri osnovne boje koje odgovaraju bojama elektrogalanterije iz Sistema 45: Noir, Blanc i Bnquise.

Detektor poplave 453RA mat crne boje - Noir Detektor poplave 453RA
mat crne boje - Noir
Detektor poplave 459RA bež boje - Blanc Detektor poplave 459RA
bež boje - Blanc
Detektor poplave 45BRA bele boje - Banquise Detektor poplave 45BRA
bele boje - Banquise

PRINCIP POVEZIVANJA DETEKTORA POPLAVE AVE


Senzor vlage se montira pri podu prostorije na mestu gde se najpre očekuje skupljanje vode u slučaju curenja. Detektor poplave se ugrađuje u zid na visini 1,2 m - 1,5 m od nivoa poda na način kao što je opisano u uvodnom delu. Detektor poplave može biti postavljen u drugu prostoriju u odnosu na senzor vlage ukoliko je to potrebno. Na jedan detektor poplave moguće je povezati više senzora vlage.


DETEKCIJA GASA


Ave u svojoj ponudi ima dva tipa Stand Alone detektora gasa namenjenih za detekciju tečnog naftnog gasa i metana. Oba tipa detektora se montiraju na zid i napajaju se mrežnim naponom 230V ac. Imaju integrisanu zvučnu signalizaciju alarma, taster za resetovanje i relejni izlaz za delovanje na dovodni elektroventil gasa u slučaju detekcije curenja.


Detektori gasa RG1-M i RG1-G izrađeni su u skladu sa propisima CEI UNI EN 50194 tipa A i CEI EN 50270 tip 1.

PRINCIP POVEZIVANJA DETEKTORA GASA AVE

MESTO MONTAŽE

Budući da je specfična težina metana manja od specifične težine vazduha, u slučaju curenja, ovaj gas se prirodno penje naviše i sakuplja u zoni pri tavanici. Iz tog razloga se detektori metana montiraju na zid 15cm - 30cm od najvišeg dela tavanice.

Analogno, budući da je specifična težina TNG-a veća od specifične težine vazduha, detektori tečnog naftnog gasa montiraju se na 15cm - 30cm od nivoa poda jer se TNG u slučaju curenja sakuplja u donjoj zoni prostorije.

Mesto montaže detektora metana Mesto montaže detektora TNG-a

Montirati detektor kao što je opisano u nastavku:

  • Na udaljenosti od 2 do 4 m od uređaja na gas (kotla, kuhinjskih aparata itd.)
  • Ukoliko postoji mogućnost, u svakoj prostoriji u kojoj se koristi gas.
  • U objektima koji imaju više spratova, treba postaviti po 1 uređaj na svaki sprat, kako bi se obezbedila sigurnija detekcija curenja gasa.
  • Zatvorena vrata ili druge prepreke mogu ometati "kontakt" gasa i detektora prouzrokujući na taj način kašnjenje ili sprečavanje aktiviranja alarma, ili onemogućavanje da ljudi čuju zvučni signal alarma. Stoga je preporučljivo da se instalira dovoljan broj detektora i zvučne signalizacije.

Pre montaže i početka upotrebe detektora gasa OBAVEZNO pažljivo pročitati uputstvo za instalaciju i upotrebu detektora gasa RG1-G(M)


Dimenzije detektora tečnog naftnog gasa RG1-G i detektora metana RG1-MZa više informacija o tehničkim alarmima preuzmite sledeću dokumentaciju:

Sigurnosni sistemi Ave - komercijalni katalog